Albyrose.com © 2009 • Privacy Policy • Terms of Use

                       

 

             

 

 

Kontrolldramaer ! 

 

Hva kan man gjøre for å forandre disse gamle mønstrene? Det første man må gjøre er å innrømme at man har disse mønstrene. Å at man bruker dem fra et ubevist plan. Som vi ønsker å bevisstgjøre. Vi alle har alle disse mønstrene i oss. Men vi tar en rolle som vi spiller ubevist når vi møter forskjellige mennesker. Du vil ikke bruke samme personlighets type til alle mennesker du møter. Man reagerer på de signaler som den andre sender ut. Ut i fra disse signaler avgjør vi hvilken personlighetstype vi tar frem i oss og spiller. Når man lærer seg å se hva man selv gjør når man møter andre mennesker. Slik kan man lære seg hvem man er og bli kjent med seg selv.  

 

Så må mann finne ut hvem man spiller i sin familie. Her må man være helt ærlig mot seg selv. For å klare å gå inn å få forandret disse gamle mønstrene som vi sitter fast i.

 

 

Hvem spiller hva i ditt liv?

 

mann/ kone/barn1/barn2 osv.

 mor/far/svigermor/svigerfar/?

bestemor/bestefar/farmor/farfar?

vennine1/vennine2 osv.jobbkolega1/jobbkolega2/sjefen?

 

 

Eksempler: Aggressoren har disse kjennetegnene som vi (oppfatter at de er)/( kan utløse i andre at de blir for meg) = ( hissig, utålmodig, vanskelig, sint, aggressiv, osv)

 

 

Eksempler: Utspørreren har disse kjennetegnene som vi (oppfatter at de er)/ (kan utløse i andre at de blir for meg) = (Mistenksom, føler at andre ikke gir deg nok oppmerksomhet/(bryr seg), blir sur, kommer med innvendinger eller spør dem ut, stille en til veggs.

 

Eksempler: Den reserverte har disse kjennetegnene som vi (oppfatter at de er)/(kan utløse i andre at de blir for meg) = (Holder du avstand, spiller kostbar og unngår situasjoner hvor du må åpne deg av frykt for hva andre måtte mene om deg.

 

Eksempler: Stakkars meg har disse kjennetegnene som vi (oppfatter at de er)/(kan utløse i andre at de blir for meg) = (Klager du heletiden over problemer i håp om at andre skal komme å redde deg.

 

 


 

                     Kontrolldramaer

 

Kontrolldramaer handler om at vi mennesker konkurrerer om energier. Vi gjør dette ubevist fra gamle handlingsmønster som ligger i oss i våres gener. Vi tror at andre kan gi oss det vi trenger, så vi krever å få oppmerksomhet, kjærlighet, anerkjennelse, osv. Det finnes fire forskjellige hovedtyper av kontrolldramaer og mange undregrupper som er små. Men vi skal konsentrere oss om de fire store. Vi har Aggressoren, utspørreren, den reserverte, og stakkars meg (offeret). Hver av de fire kontrolldramaene skaper en spesiell energidynamikk som kalles et svardrama. Kontrolldramaer er basert på frykt. Disse mønstrene lærer vi som barn og har sitt utspring i den grunnleggende frykten for ikke å overleve dersom man mister kontakten med foreldrene. Når vi vet at det finnes en universell energikilde som er tilgjengelig for alle, trenger vi ikke lengre å opprettholde vårt gamle mønster med kontroll og overlevelse. Når vi får kontakt med vår indre kilde, forandrer vi vårt frykt- baserte drama og eksisterer på et høyere vibrasjonsnivå. Når vi får kontakt med oss selv og blir klar over kontrolldramaene våres, kan vi vende de gamle vanene våres til noe posestivt.

Aggressoren vil bli en god leder. Utspørreren vil kunne samle informasjon og bruke denne informasjonen til sin fordel. Den reserverte vil bli befridd fra sitt behov å være utenfor, han har stor indre intuitiv ressurser som kan bringe visdom og kreativitet til en livsoppgave som healer eller kunstner.

Stakkars meg har opplevd virkelig omsorg og samhold, og kan stole på sin indre kilde.

Bli klar over din egen adferd og begynn å forandre dine mønstrer.

Aggressoren: hissig, utålmodig, vanskelig, sint, aggressiv eller dominerende over for andre.

Utspørreren: Mistenksom, føler at andre ikke gir deg nok oppmerksomhet, Blir sur, kommer med innvendinger eller spør dem ut.

Den reserverte: Holder du avstand, spiller kostbar, og unngår situasjoner hvor du må åpne deg av frykt for hva andre måtte mene om deg.

Stakkars meg: Klager du heletiden over problemer i håp om at andre skal komme og redde deg.

Bli klar over hvilke type du til tiltrekker deg.

 

Aggressoren:

Aggressoren tvinger alle til å gi dem oppmerksomhet ved hjelp av høyrøstet, fysisk styrke, trusler og uventete utbrudd. De sørger for at alle er på tå hev av frykt for å utløse spydige kommentarer, sinne og i ekstreme tilfeller raseriutbrudd. Energien kommer til dem på grunn av andres frykt og redsel for neste utbrudd. Aggressoren dominerer alltid scenen. De får andre til å føle seg redde. De er som regel egosentriske og deres oppførsel varierer fra å herse med andre, snakke uopphørlig, være autoritative, ufleksible og sarkastiske, til å bruke vold. Aggressoren er antagelig dem som er mest avskåret fra universelle energier. I begynnelsen sjarmerer de andre ved å skape en aura av makt. Som svardrama har den stakkars meg og den som spiller stakkars meg føler at aggressoren tapper den for all energi og prøver å stoppe denne skremmende prosessen med å innta en krypende, hjelpeløs holdning, ”Se hva du gjør med meg”, ”Du må ikke gjøre dette mot meg jeg, er for svak”, Stakkars meg rollen prøver å gi aggressoren dårlig samvittighet, for å få stoppet angrepet og få gjenopprettet energistrømmen.

 

Aggressoren har en aggressiv oppførsel utad og er :

 

Avvisende, lytter ikke, sinne, jeg vil ha det for enhver pris, arroganse, meg først, kontroll, raseri, vold.

 

Indre konflikt er:

 

Frykt for å bli kontrollert, frykt for ikke å få nok energi, noen andre kan få det før meg, ingen bryr seg om meg, jeg må gjøre det alene, ingen har tatt seg av meg, jeg er død.

 

Får andre til å føle seg:

 

Stakkars meg:  REDD

Ikke gjør meg noe, jeg er ikke farlig

 

Aggressoren:  SINT

Du kan ikke skade meg. Jeg tar igjen.

 

Utspørreren: Hevngjerrig

Du er ikke så sterk som du virker. Hva er ditt svake punkt?

 

Den reserverte: Avvist

Jeg vil ikke krangle med deg.

 

Still spørsmål, hvorfor er du så sint?, Det virker som du vil jeg skal være redd deg.

 

 

 

 

 

Utspørreren:

Utspørreren er ikke så fysisk truende, men bryter ned andres humør og vilje ved å sette spørsmålstegn ved alle deres handlinger og motiver. De er uvennlige og kritiske og prøver å finne måter å få andre til å føle seg mislykket på. Jo mer opptatt de er av andres feil og mangler, jo mer vil andre rette sin oppmerksomhet mot dem og reagere på dem. Jo mer du prøver å rettferdiggjøre deg og svare dem, jo mer energi gir du dem. Alt du sier vil trolig bli brukt mot deg før eller siden. Du føler det som du er under konstant overvåkning. Utspørreren er uhyre årevåken og oppførselen varierer fra det kyniske, skeptiske, sarkastiske,. Ertende, perfeksjonistiske, selvgode til det bevisst og ondskapsfullt manipulerende. I begynnelsen sjarmerer de folk ved sitt vidd, sin ufeilbarlige logikk, sin viten og sin intelligens. Utspørrerens barn blir gjerne Den reserverte eller stakkars meg.

 

Oppførsel utad:

Hvem tror du at du er?, Hvor skal du?, Hvorfor gjorde du ikke….?, Hvorfor gjør du ikke….?, Hva sa jeg?

 

Indre konflikt: Ingen anerkjennelse som barn, Folk går fra meg, og jeg er redd, Jeg vil ha bevis på din kjærlighet, Du vil forlate meg, Du trenger meg, Jeg trenger deg.

 

Får andre til å føle seg:

 Den reserverte: Overvåket

Du vet ikke hva jeg tenker.

 

Den reserverte: Avvist
Du er sterkere enn meg. Du har mer verdi en jeg.

 

Stakkars meg: Mislykket

En dag vil du se hva jeg er virkelig verd.

 

Svar: Jeg liker deg, men jeg føler at du stadig kritiserer meg. Er det noe annet som plager deg enn det vi snakker om nå?

 

 

 

Den reserverte:

Reserverte mennesker er fanget i sin egen indre verden av uløste konflikter, frykt og manglende selvtillit. De tror ubevisst at dersom de fremtrer som mystiske eller reserverte, vil andre komme og trekke dem med. De er ofte ensomme og holder avstand av frykt for at andre skal påtvinge dem deres vilje eller stille spørsmål ved deres avgjørelser ( slik deres utspørrende foreldre gjorde det ). De tror de må gjøre alt selv og ber derfor ikke andre om hjelp. De trenger ”mye rom” og unngår ofte forpliktelser. Som barn fikk de ofte ikke tilfredstilt sitt behov for uavhengighet eller ble ikke godtatt som den de var. De er tilbøyelig til å bevege seg over i stakkars meg - dramaet og innser ikke at deres reserverthet kanskje er årsaken til at de ikke får det de vil (for eksempel penger, kjærlighet, selvaktelse), eller til at de føler seg forvirret eller fastlåst. De ser ofte sitt problem som en mangel på et eller annet ( penger, venner, sosialkontakt, utdannelse). Oppførselen varierer fra uinteressert, utilgjengelig, og lite samarbeidsvillig, til nedlatende, avvisende, obstanasig og falsk. De er flinke til å bruke sin reserverthet som forsvar og stopper gjerne sin egen energi med fraser som, jeg er forskjellig fra andre, ingen skjønner meg, jeg er forvirret, jeg vil ikke være som dem, hvis jeg bare hadde. Mulighetene forsvinner mens de overanalyserer alt. Ved den minste utsikt til konflikt eller konfrontasjon, blir den reserverte ubestemmelig og kan bokstavlig talt forsvinne( la vær å ta telefonen eller ikke holde avtaler). I begynnelsen sjarmerer de folk med sin mystiske, uutgrunnelige væremåte. Den reserverte skaper vanligvis utspørrere, man kan også utveksle dramaer med aggressoren og stakkars meg typen.

 

Oppførsel utad: Passiv

Jeg er ikke parat til å….., Jeg trenger mer ( penger, utdannelse, tid ), Jeg vet ikke, jeg er ikke sikker. Kanskje, jeg skal gi deg beskjed.,

 

Indre konflikt:

Jeg er ikke sikker på at jeg vil overleve, Jeg stoler ikke på meg selv ( jeg er redd), Jeg føler meg fanget og vil ikke få til noe, jeg vet ikke hva jeg føler,

 

Får andre til å føle seg:
Utspørreren: Usikker, Mistenksom

Er du sint på meg?, Hva gjorde jeg feil?

 

Spørsmål: jeg syns du blir fjern. Hvordan føler du deg ?

 

 

 

Stakkars meg (offeret):

Stakkars meg typen føler overhodet ikke at de har nok styrke til å møte verden på en aktiv måte, så de påkaller seg sympati og trekker energier til seg på den måten. Når de gjør det på den tausemåten, beveger de seg mot Den reserverte, men som Stakkars meg sørger de for at tausheten ikke går upåaktet hen. Stakkars meg er alltid pessimistisk og trekker til seg energi ved å se bekymret ut, sukke, skjelve, gråte, stirre ut i luften, bruke lang tid på å svare på spørsmål og ved å fortelle om store dramaer kriser. De liker å komme sist i rekken og undrekaster seg gjerne andre. Deres favorittuttrykk er: Ja, men….

Stakkars meg kan i begynnelsen virke forførende ved sin sårbarhet og sitt behov for hjelp. De er imidlertid ikke oppriktig interessert i å finne løsninger, fordi de da vil miste sin energikilde. De kan også utvise en overdrevent imøtekommende atferd som ender med at de føler seg utnyttet, noe som ytterligere styrker troen på stakkars meg - metoden fortreffelighet når det gjelder å skaffe seg energi. Når de er imøtekommende er de lite flinke til å sette grenser, og oppførselen varierer fra å prøve å overbevise, forsvare seg, unnskylde seg, komme med omstendelige forklaringer og fortelle for mye, til å prøve å løse problemer de ikke har noe med. De lar seg villig være objekt, kanskje på grunn av sin skjønnhet eller seksualitet, og beklage seg deretter over å bli tatt for gitt. Stakkars meg – typer opprettholder sin rolle som offer ved å tiltrekke mennesker som skremmer dem. I ekstreme tilfeller av vold i ekteskapet vil Aggressoren utsette Stakkars meg for gjentatte voldelige episoder inntil det kommer til et klimaks. Etter klimaks blir aggressoren spak og ber om unnskyldning, og sender dermed energi som holder stakkars meg fast i en ond sirkel.

 

Oppførsel utad:

Jeg er trett, Det er bare slik jeg er, Jeg gjør så godt jeg kan, jeg har det bra, La meg gjøre det , Ikke bry deg om meg,

 

Indre konflikt:

Jeg gjør så mye, men ingen ser det, Jeg vet ikke hvordan jeg skal få energi på noen annen måte, Hvis jeg forandrer meg, vil du ikke være glad i meg lengre, du bryr deg egentlig ikke om meg, Du trenger meg,  Jeg trenger deg, Jeg trenger anerkjennelse.

 

Får andre til å føle seg;

Aggressoren: Dårlig samvittighet

Du ønsker å kontrollere meg.

 

Utspørreren: Skyld

Du er så selvsentrert.                                                                                                  

Spørsmål: Det føles som om du gjør meg ansvarlig for alt som er galt i livet ditt. Du mener det kanskje ikke, men det føles som om du prøver å gi meg skyldfølese.

 

 

 

****************
***********